ONDERZOEKSVERSLAG
HOE KOOP JE KLIMSCHOENEN?
Hoe lang gaan klimschoenen mee? Boulderen of sportklimmen we meer in Nederland? Wat is het gemiddelde klimniveau? Koop je klimschoenen online? Hoe lang gaan klimschoenen mee na verzolen?
Halverwege 2019 doet Elementary, destijds nog in de opstartfase, onderzoek naar het koopgedrag van klimmers op het gebied van klimschoenen. Dit onderzoek vindt grotendeels plaats in de Facebook-groep Dutch Climbing Community. 163 Klimmers nemen deel aan het onderzoek. Hier kun je de onderzoeksresultaten lezen.
Deelname
163 klimmers deden mee aan het onderzoek. Voor de hele doelgroep -klimmend Nederland- is dit niet representatief, statistisch gezien is het wel genoeg data om de antwoorden niet op toeval te laten berusten (significantie).
Het merendeel van de deelnemers komt uit Zuid-Holland. *1 Daarna komen de meesten uit Utrecht, Noord-Brabant en Noord-Holland.
Twee derde van de deelnemers zijn mannen en een derde bestaat uit vrouwen. De gemiddelde leeftijd is 33 en 6c is het meest gangbare klimniveau. *2
57% bouldert vaker, 43% doet vaker aan sportklimmen.*3
Schoenen kopen, repareren en vervangen
Gemiddeld doen klimmers 11 maanden met een paar klimschoenen. Sportklimmers iets langer, boulderaars iets korter. Boulderaars doen korter met hun schoenen bij een gelijk aantal keer klimmen in de week. Boulderaars klimmen gemiddeld vaker in de week.
32% van de deelnemende klimmers laat schoenen wel eens verzolen. 24 % van boulderaars laat schoenen verzolen tegenover 42% van sportklimmers. De meesten verzolen schoenen 1-2 keer. Schoenen gaan doorgaans zo’n 6 maanden mee na verzolen.
Boulderaars geven gemiddeld genomen iets meer uit aan klimschoenen dan sportklimmers.
Online klimschoenen kopen
55,4% koopt online, 28,4% overweegt het. 16,2% Zou het nooit doen. Redenen om niet online te kopen: de wens om van tevoren te kunnen passen en testen. Redenen om wel online te kopen: gemak, prijs of moeilijk verkrijgbare maten kopen.
Belangrijkste argument om online te kopen is gemak wanneer de maat van tevoren bekend is (78,6%). Vervolgens lagere prijs dan in winkel (72,6%), meer keuze dan in winkel en gratis retour sturen (beiden 50,4%).
Prijs en aanbod blijken bepalend voor de keuze webshop (81,9% en 64,5%), gevolgd door retourmogelijkheden (47,1%).
Veel gehoorde feedback: aanbod is er wel maar niet in dezelfde winkel. Veel aanbieders verkopen weinig merken, typen of maten.
De meest gehoorde overige wens is die voor split sizes: linker- en rechterschoen in verschillende maten kopen.
Elementary bedankt alle deelnemers aan dit onderzoek. Het levert waardevolle informatie op die uiteindelijk heeft geleid tot de geboorte van Elementary Outdoor Sports. Geïnspireerd door de resultaten van dit onderzoek, biedt Elementary keuzehulp en maatadvies om het online kopen van een klimschoen makkelijker te maken. Omdat het risico bestaat dat je alsnog de verkeerde maat koopt, kun je bij Elementary gratis retour sturen. En we hebben geluisterd en een schoen in ons assortiment opgenomen waarvan je de linker en rechterschoen in verschillende maten kunt bestellen (EB Split). Ons aanbod is deels onderscheidend van wat er al verkrijgbaar was en speelt deels in op reeds bestaande vraag. Naarmate de tijd vordert, breiden we het aanbod steeds verder uit. Heb je meer wensen, laat het ons weten.
Bekijk ons laatste aanbod nu in de shop.
*1Elementary komt zelf uit Zuid-Holland en we hebben wat klimmaatjes gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek. Dit kan een vertekend beeld opgeleverd hebben van de geografische verdeling.
*2We vermoeden dat in de desbetreffende Facebook-groep veel ervaren klimmers zitten waarvan het klimniveau niet noodzakelijkerwijs representatief is voor de gemiddelde klimmer in Nederland.
*3De verhouding tussen sportklimmers en boulderaars ligt in lijn met Elementary’s eigen verwachtingen; namelijk dat er meer Nederlanders boulderen dan sportklimmen. Tegelijkertijd staat het haaks op cijfers van de NKBV die aantonen dat er meer sportklimmers dan boulderaars zijn in Nederland. Ondanks de opmars van boulderhallen in Nederland, zijn er nog steeds bijna twee maal zoveel klimhallen als boulderhallen. Tegelijk boulderen veel klimmers ook.