VRAAG?

ANTWOORD.

Benieuwd naar de verschillen tussen klimschoenen? Zoek je maatadvies? Of wil je weten wat onze lever- en retourvoorwaarden zijn? Je vindt het allemaal hieronder in de FAQ.
Staat jouw vraag er niet bij? Stel 'm dan via ons contactformulier.
Hoe snel heb ik mijn order in huis?
Bestellingen versturen we binnen twee werkdagen vanaf dag van bestelling. Levering binnen Nederland duurt gemiddeld 1-2 werkdagen vanaf moment van verzending. Levering elders in Europa duurt gemiddeld 4-6 werkdagen.

We zijn met een klein team en soms hangen we zelf aan een rotswand of boulder in het buitenland. Voor die gevallen hebben we een plan B achter de hand. Indien dit onverhoopt tot vertraging leidt, nemen we contact met je op en vinden we een passende oplossing.
Hoe kan ik retour sturen bij Elementary?
Niet tevreden met je bestelling? Bij Elementary begrijpen we hoe belangrijk de pasvorm van een klimschoen is. Toch een maatje groter of kleiner nodig? Geen probleem, we hebben het retour sturen zo makkelijk mogelijk voor je gemaakt.

Hoe werkt retour zenden? Je kunt artikelen retour zenden binnen 14 dagen vanaf de dag van ontvangst. Stop de artikelen in de originele verpakking in de verzenddoos en plak de verzenddoos dicht. Meld je retourzending aan, print het retourlabel uit en plak het op de doos. Breng je pakketje naar een verzendpunt om het te laten versturen.

Wij vergoeden het aankoopbedrag minus de kosten voor de retourzending. Het bedrag staat op je bankrekening binnen twee weken na ontvangst van het pakket.

We accepteren uitsluitend ongebruikte en onbeschadigde artikelen. Klimschoenen accepteren we alleen als zowel de klimschoenen als de schoenendoos onbeschadigd zijn.
Hoe kan ik betalen bij Elementary?
In de Elementary webshop kun je betalen met IDEAL, via directe overboeking, Bancontact en credit card (Visa, Mastercard, American Express).
Wat als mijn maat niet op voorraad is?
Voorraden zijn gelimiteerd bij Elementary. Daarom doen wij uitsluitend zaken met leveranciers die een korte levertijd hanteren. Is je maat niet beschikbaar? Neem contact met ons op. Grote kans dat we alweer een nieuwe bestelling hebben gedaan en al een levertijd kunnen meedelen. Zo niet, kunnen we het product alsnog nabestellen en houden we je geïnformeerd over de levering.
Wat als het model dat ik zoek niet beschikbaar is?
Zoek je een bepaald model klimschoen van een van de merken die wij verkopen maar dat niet wordt aangeboden in onze webshop? Stuur ons een mailtje. Wij benaderen de fabrikant en laten je weten wat er mogelijk is. Als de vraag groter blijkt te zijn, nemen we het model alsnog op in ons assortiment.

Slide

Downturn


Downturn is simpelweg gezegd, hoe krom de schoen loopt. Een leest met agressieve downturn buigt je voet meer. Hierdoor komt er spanning op de hiel te staan en worden je tenen meer gebogen. Hierdoor kun je beter hielhaken en teenhaken. Tevens geeft het meer stabiliteit op kleine treedjes en in kleine pockets. Agressieve downturn is uitermate geschikt voor boulderproblemen en overhangende routes. Medium downturn voelt comfortabeler aan je voeten en geeft je meer stabiliteit op vlakkere en grote oppervlaktes. Beginnersschoen hebben doorgaans een lagere downturn, maar ook voor het klimmen van langere multipitches bijvoorbeeld is een lagere downturn wenselijk.

Asymetrie


Een asymetrische leest betekent dat de schoen bij de grote teen op zijn langst is en bij de kleine teen op zijn kortst. Hierdoor komt er meer spanning te staan op de binnenkant van de schoen en dat geeft je één contactpunt met de wand (vooral je grote teen). Daardoor kun je met nog meer precisie op kleine randjes en treedjes staan. Asymetrie gaat doorgaans hand in hand met meer downturn. Een meer symetrische leest geeft, net als schoen met minder downturn, meer comfort. Dus meer geschikt voor langere sport - of multipitch routes en doorgaans prettiger voor beginners.

Flexibiliteit


Flexibiliteit in een schoen definieert in hoeverre je jouw tenen kunt buigen wanneer je de schoen aan hebt. Dit kan komen van het productieproces (de wijze waarop de bovenkant en zool met elkaar verbonden worden) of, tegenwoordig gebruikelijker, van de stijfheid en vorm van de middenzool. Flexibiliteit geeft je meer mogelijkheid om te smeren op bijvoorbeeld plaats of volumes. Ook voor meer dynamische passen in met name creatieve boulders is meer flexibiliteit wenselijk. Stijvere schoenen geven je meer grip en stabiliteit op rots en kleine randjes en zijn doorgaans meer geschikt voor het klimmen van langere routes, vooral op rots.

Bovenlaag


Het materiaal van de upper (bovenkant van de schoen) komt in twee smaken: leer of synthetisch. Leer rekt meer (kan een hele maat schelen) en gaat doorgaans minder snel naar zweetvoeten ruiken. De rek wordt soms beperkt door een liner (voering) te verbinden met het leer. Synthetisch materiaal rekt niet of nauwelijks en is diervriendelijker. Veel fabrikanten geven tegenwoordig aan of schoenen veganistisch zijn.

Buitenzool


Rubber is een ding onder klimschoenfabrikanten. We willen allemaal maximale grip op rots of kunststof. Sticky rubber komt in vele soorten en maten. Sommige klimschoenfabrikanten gebruiken het veel in bergschoenen toegepaste Vibram. Andere producenten ontwikkelen hun eigen rubbers.
Hoe plakkeriger het rubber, hoe meer grip (voor smearing bijvoorbeeld) maar dit betekent ook dat de zool sneller slijt. Slijtvastere rubbers zijn weer beter om op randjes te staan en gaan langer mee.
De dikte van de zool speelt ook een rol. Met een dunnere zool heb je meer contact en gevoel met de ondergrond. Dit komt meer voor in performance en high end segmenten. Logischerwijs slijt je er wel sneller doorheen. Schoenen uit het comfort segment hebben doorgaans een iets dikkere zool.

Sluiting


Wanneer het op de sluiting aankomt, zijn er vooralsnog drie opties: klittenband straps, veters of niets. Dit laatste heeft betrekking op de slofjes; elastische klimschoenen die je als een slof aantrekt. Slofjes geven door de elasticiteit veel feeling met de ondergrond. Veterschoenen geven de meeste flexibiliteit om verschillende contactpunten losser of vaster te maken. Straps hebben minder contactpunten maar zijn makkelijker aan- en uit te trekken (tijdens indoor klimmen of boulderen bijvoorbeeld).

Maat


Je hoeft geen Einstein te heten om te snappen dat de maat van een schoen belangrijk is bij de keuze. Wel is het belangrijk om het maatadvies van de fabrikant in acht te nemen. Sommige fabrikanten geven het advies twee maten onder je normale schoenmaat te kopen terwijl anderen één maat bóven je normale schoenmaat adviseren. Daarnaast zijn er UK, US en EUR schoenmaattabellen. Kijk hieronder voor een vergelijking om je leven makkelijker te maken.

De ene klimschoen is de andere niet.


Wat is belangrijk bij het kiezen van een klimschoen? Klik op de plusjes voor tekst en uitleg in normalemensentaal.

Maatadvies



Maatadvies verschilt per merk. Om het simpel te houden, bieden we hieronder een overzicht met maatadvies voor de verschillende modellen klimschoenen ten opzichte van je reguliere schoenmaat.

MerkModelMaadvies
OcunOxi Ladyreguliere schoenmaat +0,5
OcunOzonereguliere schoenmaat +1
OcunJett QCreguliere schoenmaat
EBSplit kleinere voetreguliere schoenmaat
EBSplit grotere voetreguliere schoenmaat +0,5
EBGuardianreguliere schoenmaat +1
Mad RockDrifterreguliere schoenmaat +1
Mad RockRemorareguliere schoenmaat
Mad RockSharkreguliere schoenmaat
SCARPAInstinct VSRreguliere schoenmaat
SCARPAVelocereguliere schoenmaat