DNA 9c EB Elementary Outdoor Sports

DNA 9c EB Seb Bouin Elementary Outdoor Sports

 

TWEEDE 9C GEKLOMMEN

 

SEB BOUIN (EB CLIMBING) TOPT DNA

 

Seb Bouin (EB Climbing) heeft onlangs zijn eerste 9c geklommen: DNA in La Ramirole in het Franse Gorges du Verdon. Na meer dan 150 dagen op de wand, verspreid over twee jaar, clipte Bouin eerder dit voorjaar het topanker in.

Bouin ontdekte en prepareerde de route in 2019, probeerde het voor 6 maanden in 2020 en 6 maanden in 2021. Na ruim 150 dagen op de wand en meer dan 250 pogingen, klom Bouin dit voorjaar zijn project uit.

Bouin over DNA: “Er zijn dromen waaraan we vasthouden, dromen die ons in leven houden. Zelfs als het vergezocht is en bijna onmogelijk lijkt, is er dat vonkje in ons dat ons aanspoort om het opnieuw te proberen. Soms vergeten we dat deze dromen haalbaar zijn, maar we blijven het proberen. Soms verliezen we onze weg en geloven we er niet meer in. Dan is het zaak om afstand te nemen, zodat we terug kunnen komen. (..) ”

“ (…) Ik weet niet waarom we zo gek zijn om zo vaak een project te proberen met zo’n kleine kans van slagen. Ik geloof dat dit gedrag instinctief is, dat het diep van binnen komt, dat het geschreven staat in ons DNA. Ik geloof dat ik klimmen benader vanuit instinct. Ik stel mezelf niet teveel vragen, ik probeer het gewoon en wanneer ik aan de rotsen hang, ben ik gelukkig.

Deze belevenis was een van mijn langste, meest intense en indrukwekkendste tot dusver. Er was veel liefde, maar ook veel angst. Veel plezier en veel frustratie. Veel hoop en veel twijfels. En ik heb flink op mijn donder gekregen.”

DNA is de tweede 9c in de geschiedenis van rotsklimmen, na Adam Ondra’s Silence (2017). Alex Megos’ Bibliographie (2020) was oorspronkelijk door Megos ook als 9c voorgesteld en later bijgesteld naar 9b+ na de suggestie van Stefano Ghisolfi, die de route met succes herhaalde in 2021.

Gradaties in klimmen zijn subjectief en Bouin’s suggestie voor de 9c gradatie is dan ook een weloverwogen keuze. Bouin schrijft: “Er waren twee mogelijke scenario’s: 9b+ of 9c. Ik heb de argumenten voor beiden tegen elkaar afgewogen. Ik heb meegenomen in mijn overweging het gevoel, de vergelijking met andere routes (zoals Bibliographie, Move en Beyond) en de stijl. Ik heb kritisch gekeken naar mijn eigen ervaring en geloofwaardigheid en in acht genomen dat het een eerste beklimming is. 9b+ zou aan de veilige kant zijn, 9c zou een risico zijn.

Sinds 2014 ben ik aan de veilige kant gebleven met mijn suggesties voor gradaties van routes op deze klif. Tot dusver heeft nog niemand ook maar één van deze routes herhaald. Vergeleken met Bibliographie, Move en Beyond lijkt DNA een step vooruit in termen van tijd, gevoel en klimstijl. (...)"

"(...) Wanneer ik 9c voorstel, neem ik het risico om de route gedegradeerd te zien worden. Aangezien er tot dusver slechts één 9c in de wereld is, is het moeilijk om volledig zeker van mijn zaak te zijn. Ik heb nog nooit eerder zo’n moeilijke route geprobeerd. Is deze route van hetzelfde niveau als Silence? Heb ik niet juist zoveel tijd gespendeerd omdat het een eerste beklimming is? Ondanks deze twijfels, neem ik het risico om het hoogste niveau 9c te suggereren.

9c moet gezien worden als een voorstel dat bevestigd of herzien moet worden door andere klimmers. Dit is hoe klimgradaties werken: de mening van de meerderheid maakt een gradatie minder subjectief. Onze sport is prachtig, wij hebben geen jury nodig, wij zíjn de jury. Het is mooi om als atleet je eigen prestaties te kunnen beoordelen, maar ook lastig. Daarom nodig ik andere klimmers uit om DNA te komen proberen. Het is een prachtige route op een fantastische locatie. Ik denk dat DNA alles heeft dat een route zowel interessant als leuk maakt.

Bedankt iedereen die betrokken was bij dit proces, het was een onvergetelijke episode van mijn leven. ”

Seb Bouin is lid van Team EB, de oudste klimschoenfabrikant ter wereld. Benieuwd naar EB klimschoenen en accessoires? Bekijk het assortiment in de webshop.